Welkom!

Als ik dagelijks om me heen kijk zie ik een groot hoeveelheid afstandelijkheid, boosheid, angst, eenzaamheid en depressiviteit om me heen. Ik zie dat GELUK & LIEFDE voor velen in het dagelijks leven een soort van lege begrippen zijn (geworden), begrippen waar men vooral over filosofeert en praat, maar helaas er weinig bij voelt en ervaart.

Mijn statement is dat iedere mens invloed heeft op de mate van z’n eigen geluk (en persoonlijk en in liefdesrelatie). Iedere mens is in de basis ook in staat om eigen geluk daadwerkelijk zelf te vergroten! Hoe? … door GELUK IN EIGEN HAND TE NEMEN: door ervoor te kiezen, door kennis hieromtrent actief te vergroten & vaardigheden die erbij horen te ontwikkelen.

Zowel vanuit een wetenschappelijk oogpunt als ook vanuit mijn persoonlijke en professionele ervaring kan ik gerust zeggen dat wij tegenwoordig over een nieuw, optimistisch, goed onderbouwd en praktisch perspectief beschikken op zowel de romantische LIEFDE als ook op GELUK. Beiden kunnen wij daadwerkelijk actief ontwikkelen en versterken!

Ik kies voor LIEFDEVOL & GELUKKIG LEVEN! En jij?

Waarom ik (bewust) kies voor Liefde & Geluk…

“Het leven is als wakker worden op een podium”, schrijft Lammert Kamphuis. Ik werd wakker op het podium vol ‘unhappiness’ en ‘verwarring’, dat was het toneel waarin ik groot ben gebracht. En nee ik was niet depressief of letterlijk in de war! Ik ben simpelweg geboren en opgegroeid in het land, cultuur, omgeving en het gezin waar ik jaren zo goed als dagelijks mijzelf over verschillende dingen verbaasde, niet begrijpend waarom het ging zoals het ging en mijzelf daarbij vooral afvragend “hoe dit mogelijk is?”… er klopte voor mijn gevoel weinig van en het gebeurde er toch.

…Ik zag als kind dat vele mensen om me heen wantrouwend, boos en oneerlijk waren, radeloos leken, weinig zelfwaarde leken te hebben en zichzelf en anderen bewust en onbewust pijn deden… ik zag veel mensen die of te veel dronken of vreemdgingen of heel hard werkten en daarbij een soort van ‘hopeloosheid’ uitstraalden; dit alles zag er voor mij allesbehalve gelukkig uit!…

Dit aanschouwende voelde ik mij een bezoeker in een vreemde wereld, een wereld waar ik weinig van begreep (een soort “Alice in Wonderland”, maar dan met verkeerd bedachte ‘wonderen’). Ik voelde dat dit niet de bedoeling moest zijn, maar zag weinig voorbeelden van echte LIEFDE & GELUK om me heen. Deze belangrijke fundamentele zaken waren in het toneelstuk om me heen simpelweg niet veel aanwezig.

Wat ik al met al (vanuit een volwassen perspectief) zag is dat voor alle mensen om me heen gold dat er genoeg praktische uitdagingen in het leven waren, de uitdagingen waar iedereen op zijn eigen manier er hard voor moest werken. Dat lukte overigens de meesten wel aardig. Het feit echter dat dit alles in een liefdeloze en behoorlijk ongelukkige omgeving gebeurde maakte het leven met al deze uitdagingen velen malen zwaarder! Ergens diep van binnen wist ik dat het ook echt anders kan, en moet!

Choice is the only tool we have that enables us to go from who we are today to who we want to be tomorrow.
~ Sheena Iyengar

Op zoek naar Liefde & Geluk…

Op mijn 20ste ben ik naar Nederland geëmigreerd. Hier voelde ik meer vrijheid om mijzelf te zijn en voelde hierdoor ook een sterke drijfveer te onderzoeken wie ik was en hoe de wereld om me heen, mijn nieuwe toneel, in elkaar zat…

De eerste bewuste confrontatie tussen mijn verleden de keuze voor wat intuïtief juist voelde was toen ik in een Turnzaal ging werken. Al snel voelde ik dat ik mijn Russische sportmentaliteit met de Nederlandse sportmentaliteit niet goed kon verenigen. Alhoewel ik het Nederlandse “plezier staat aan de basis van succes”- benadering absoluut begreep, kon ik op dat moment dit zelf nog niet leven… ik heb daarom een andere keuze gemaakt, ben Psychologie gaan studeren. Ik moest het leven en mijzelf beter gaan begrijpen!

Hier voelde ik me als “een kind in de snoepwinkel”: ik genoot van alles wat ik hoorde, las en ontdekte! Na 5 jaar was ik in 2 studierichtingen Cum Laude geslaagd (ondertussen was ook mijn dochter, Claudia, geboren) en stond ik te poppelen om het echte leven in te gaan. Een dankbare tijd!

Het feit dat ik na 5 jaar studeren allerlei psychologische perspectieven leerde kennen was natuurlijk nog niet voldoende om ook zelf volledig gelukkig te zijn. Na 3 jaar met veel inzet en enthousiasme in het bedrijfsleven gewerkt te hebben (en ondertussen 3 reorganisatie en een scheiding in mij privéleven doorstaan te hebben), ben ik burn-out geraakt. Dit was een onverwachte wending, een onvoorziene gebeurtennis wat mij (achteraf) veel over mijn identiteit, mijn talenten, mijn keuzes, mijn liefde, mijn angst, mijn ontwikkeling, mijn geluk, mijn energiebronnen, mijn verdriet & mijn gemis geleerd heeft. Door deze ervaring zijn mijn ogen opengegaan, vanaf toen ben ik aan een ‘reis’ begonnen waar liefde en later ook het gevoel van gelukkig zijn belangrijke fundamentele levensbronnen werden, geen lege begrippen meer!

Trots!

Afgelopen 25+ jaar stonden, persoonlijk en professioneel op vele verschillende manieren in het teken van het zoeken, vinden, begrijpen, leren, struikelen, opstaan, verder ontwikkelen, brengen en creëren van LIEFDE en GELUK! Dit is een bijzonder en verrijkend proces geweest waar ik trots op ben en wat ik met veel dankbaarheid in mijn omgaan – en mijn werk met anderen deel!

Ik kies voor LIEFDEVOL & GELUKKIG LEVEN!
En jij?

Make it Happiness by Alla Liberova. Voor EFT Relatietherapie en begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling.